Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh Lớp 12 - Năm 2021 - Mã đề 176 (Có đáp án)

Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh Lớp 12 - Năm 2021 - Mã đề 176 (Có đáp án)

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 01. A. confine B. conceal C. convention D. concentrate

Question 02. A. booked B. missed C. described D. pronounced

 Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions

Question 03. A. oceanic B. advantageous C. compulsory D. influential

Question 04. A. instrument B. recipe C. commitment D. candidate

 Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 05. Window treatment, furniture arrangement and color combine all contribute to the overall impression of a room.

A. arrangement B. combine C. overall D. room

Question 06. The human body relies on certainly nutrients for its survival.

A. body B. relies on C. certainly D. survival

Question 07. Measles are an infectious disease that causes fever and small red spots.

A. Measles B. are C. infectious disease D. and

 Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 08. Most teenagers enjoy__________ the Internet for information and entertainment

 A. surfing B. surf C. surfed D. to surf

Question 09. __________ they are delicious, hamburgers and French fries are too high in fat.

 A. However B. Although C. Because D. Despite

 

docx 5 trang phuongtran 23/04/2021 29700
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh Lớp 12 - Năm 2021 - Mã đề 176 (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
TRƯỜNG THPT ..
(Đề thi gồm 04 trang)
KỲ THI TỐT NGHIÊP PHỔ THÔNG TRUNG HỌC NĂM 2021
Bài thi: NGOẠI NGỮ; Môn thi: TIẾNG ANH 176
Thời gian làm bài. 60 phút, không kể thời gian phát đề
Họ và tên thí sinh: . SBD: 
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Question 01. A. confine 	B. conceal 	C. convention 	D. concentrate
Question 02. A. booked 	B. missed 	C. described 	D. pronounced
Ø Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions
Question 03. A. oceanic 	B. advantageous 	C. compulsory 	D. influential
Question 04. A. instrument 	B. recipe 	C. commitment 	D. candidate
Ø Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.
Question 05. Window treatment, furniture arrangement and color combine all contribute to the overall impression of a room.
A. arrangement 	B. combine 	C. overall 	D. room
Question 06. The human body relies on certainly nutrients for its survival.
A. body 	B. relies on 	C. certainly 	D. survival
Question 07. Measles are an infectious disease that causes fever and small red spots.
A. Measles 	B. are 	C. infectious disease 	D. and 
Ø Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Question 08. Most teenagers enjoy__________ the Internet for information and entertainment
 	A. surfing 	B. surf 	C. surfed 	D. to surf
Question 09. __________ they are delicious, hamburgers and French fries are too high in fat.
 	A. However 	B. Although 	C. Because 	D. Despite
Question 10. Canned food is not as healthy as fresh food, __________?
 	A. isn't it 	B. doesn't it 	C. is it 	D. does it
Question 11. A large number of inventions and discoveries have been made__________ accident
 	A. in 	B. by 	C. at 	D. on
Question 12. The headmaster has decided that three lecture halls__________ in our school next semester.
 	A. will be building 	B. will build 	C. are being built 	D. will be built 
Question 13. In the wake of increasing food poisoning, many consumers have turned to vegetables __________ organically
 	A. that grown 	B. grown 	C. which grows 	D. are grown
Question 14. It is raining heavily with rolls of thunder. We__________ such a terrible thunderstorm.
 	A. would never see 	B. had never seen C. have never seen 	D. never see
Question 15. Global warming will result__________ crop failures and famine.
 	A. in 	B. from C. of 	D. to
Question 16. __________ at school yesterday when we were informed that there was no class due to a sudden power cut.
 	A. We have hardly arrived 	B. We had arrived hardly
 	C. Hardly we had arrived 	D. Hardly had we arrived
Question 17. Such characters as fairies or witches in Walt Disney animated cartoons are purely__________.
 	A. imaginary 	B. imaginative 	C. imagining 	D. imaginable
Question 18. All the__________ in the stadium applauded the winner of the marathon when he crossed the finishing line
 	A. watchers 	B. audience C. viewers 	D. spectators
Question 19. The table in the living room should be moved to__________ the new TV set.
 	A. get rid of 	B. pave the way for 	C. make room for 	D. take hold of
Question 20. He is__________ most intelligent person I have ever seen so far.
	A. 0 (no article)	B. an	C. the	D. a
Question 21. Although________ about the dangers of nCoV, many people continue travelling to Korea.
	A. warned	B. warning	C. to be warned	D. being warned
Ø Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 22. When Susan invited us to dinner, she really showed off her culinary talents. She prepared a feast - a huge selection of dishes that were simply mouth-watering.
 	A. relating to medical knowledge 	B. involving hygienic conditions and diseases
 	C. concerning nutrition and health 	D. having to do with food and cooking
Question 23. "It's no use talking to me about metaphysics. It's a closed book to me."
 	A. a book that is never opened 	B. an object that I really love
 	C. a subject that I don't understand 	D. a theme that I like to discuss
Ø Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 24. It is widely known that the excessive use of pesticides is producing a detrimental effect on the local groundwater.
 	A. useless B. harmless C. damaging D. fundamental
Question 25. His dreamlike villa in the new residential quarter is the envy of his friends.
 	A. something that everybody looks for 	B. something that everybody dreams of
 	C. something that nobody wants 	D. something that nobody can afford
Ø Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is CLOSEST in meaning to each of the following questions.
Question 26. That car isn't beyond my means.
 	A. I am really interested in that car. B. That car is cheap enough for me to buy.
 	C. I really do not like that car. 	D. That car is too expensive for me to buy.
Question 27. The boy was not allowed to have any friends, so he felt lonely.
 	A. Having no friends, the boy felt so lonely.
 	B. Not having friends, they made the boy feel lonely.
 	C. Having a lot of friends, the boy felt lonely.
 	D. Deprived of friends, the boy felt lonely.
Question 28. Some of the people can't find a seat in the concert hall.
 	A. There weren't enough seats for all the people in the concert hall.
 	B. There were enough seats for some people in the concert hall.
 	C. There are some people without a seat in the concert hall.
 	D. There weren't enough seats even for some people in the concert hall.
Ø Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.
Question 29. The hotel is not spacious. The hotel is not comfortable.
 	A. The hotel is neither spacious nor comfortable.
 	B. The hotel is neither spacious or comfortable.
 	C. The hotel is both spacious and comfortable.
 	D. The hotel is not spacious but comfortable.
Question 30. The man was shot in the bank robbery. The doctors are operating on him.
 	A. The man was shot in the bank robbery where the doctors are operating on him.
 	B. The man whom the doctors are operating on him shot in the bank robbery.
 	C. The man was whom the doctors are operating on him shot in the bank robbery.
 	D. The doctors are operating on the man who was shot in the bank robbery.
Ø Read the following passage and Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 31 to 35.
WAYS TO IMPROVE YOUR MEMORY
A good memory is often seen as something that comes naturally, and a bad memory as something that cannot be changed, but actually (31)________ is a lot that you can do to improve your memory.
We all remember the things we are interested in and forget the ones that bore us. This no doubt explains the reason (32)________ schoolboys remember football results effortlessly but struggle with dates from their history lessons! Take an active interest in what you want to remember, and focus on it (33)________ . One way to make yourself more interested is to ask questions - the more the better!
Physical exercise is also important for your memory, because it increases your heart (34)________ and sends more oxygen to your brain, and that makes your memory work better. Exercise also reduces stress, which is very bad for the memory.
The old saying that - eating fish makes you brainy - may be true after all. Scientists have discovered that the fats (35)________ in fish like tuna, sardines and salmon - as well as in olive oil - help to improve the memory. Vitamin-rich fruits such as oranges, strawberries and red grapes are all good brain food, too. (Source: New Cutting Edge, Cunningham, S. & Moor. 2010. Harlow: Longman)
Question 31. A. there 	B. it 	C. that 	D. this
Question 32. A. why 	B. what 	C. how 	D. which
Question 33. A. hardly 	B. slightly 	C. consciously 	D. easily
Question 34. A. degree 	B. level 	C. rate 	D. grade
Question 35. A. made 	B. existed 	C. founded 	D. found
Ø Read the following passage and Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42.
Though called by sweet-sounding names like Firinga or Katrina, tropical cyclones are huge rotating storms 200 to 2,000 kilometers wide with winds that blow at speeds of more than 100 kilometers per hour (kph). Weather professionals know them as tropical cyclones, but they are called hurricanes in the Caribbean Sea, typhoons in the Pacific Ocean, and cyclones in the Indian Ocean. They occur in both the northern and southern hemispheres. Large ones have destroyed cities and killed hundreds of thousands of people.
Tropical cyclones begin over water that is warmer than 27 degrees Celsius (80 degrees Fahrenheit) slightly north or south of the earth’s equator. Warm, humid air full of water vapor moves upward. The earth's rotation causes the growing storm to start to rotate around its center (called the eye). At the certain height, the water vapor condenses, changing to liquid and releasing heat. The heat draws more air and water vapor upward, creating a cycle as air and water vapor rise and liquid water falls. If the cycle speeds up until winds reach 118 kilometers per hour, the storm qualifies as a tropical cyclone.
Most deaths in tropical cyclones are caused by storm surge. This is a rise in sea level, sometimes seven meters or more, caused by the storm pushing against the ocean's surface. Storm surge was to blame for the flooding of New Orleans in 2005. The storm surge of Cyclone Nargis in 2008 in Myanmar pushed seawater nearly four meters deep some 40 kilometers inland, resulting in many deaths.
Question 36. As stated in paragraph 1, tropical cyclones are storms with winds blowing at speeds of__________.
 	A. more than 100 kph B. at least 200 kph 	C. less than 100 kph D. no less than 200 kph
Question 37. The word "they" in paragraph 1 refers to__________.
 	 A. sweet-sounding names 	B. wind speeds
 	C. tropical cyclones 	D. weather professionals
Question 38. According to the passage, tropical cyclones are called typhoons in__________.
 	A. the Indian Ocean 	B. the Arctic Ocean 	C. the Atlantic Ocean	D. the Pacific Ocean
Question 39. The word "humid" in paragraph 2 is closest in meaning to__________.
 	A. moist 	B. dry 	C. thin 	D. thick
Question 40. Which the following comes first in the process of storm formation?
 	A. Liquid water falls 	B. Warm, humid air moves upward
 	C. Water vapor condenses 	D. Wind speed reaches 118 kph
Question 41. According to the passage, a storm surge is__________.
 	A. a rise in sea level B. pushing seawater C. a tropical cyclone D. inland flooding
Question 42. Which of the following would serve as the best title for the passage?
 	A. Cyclone Forecasting B. Tropical Cyclones	C. Storm Surges D. Cyclone Formation
Ø Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 43 to 50.
The concept of urban agriculture may conjure up images of rooftop, backyard or community gardens scattered among downtown city streets and surrounding neighborhoods. But in the Seattle area, and within and beyond the Puget Sound region, it means a great deal more. "Urban agriculture doesn't necessarily equate to production that occurs only in a metropolitan urban area, "says Jason Niebler, who directs the Sustainable Agriculture Education (SAgE) initiative at Seattle Central Community College. "It means we are providing for growing population food needs from surrounding rural landscapes, as well as from the core urban landscape."
Picture a series of concentric circles, with an urban core that produces some food at varying capacities, surrounded by a series of outlying rings of small farms that become increasingly more rural with distance. The hope is that such land use planning, from the inner core to the outer rings, will encourage local ecologically sound sustainable food production. This, in turn, will create local jobs and decrease reliance on distant food products that originate from petroleum-intensive large scale farms.
That's the idea behind SAgE, believed to be the nation's first metropolitan-based community college sustainable agriculture program that emphasizes farming practices across diverse landscape types from urban centers to surrounding rural environs. "It's small scale agriculture with an urban focus" Niebler says. "Any urban population, large or small, can practice sustainable agriculture, improve food security and protect the environment, which ultimately results in resilient food systems and communities."
SAgE is a part of National Science Foundation's Advanced Technological Education (ATE) Program, which is providing the project with $157,375 over two years. ATE's goal is to support projects that strengthen the skills of technicians who work in industries regarded as vital to the national's prosperity and security. The support largely goes to community colleges that work in partnership with universities, secondary schools, businesses and industries, as well as government agencies, which design and implement model workforce initiatives.
The SAgE project focuses on the environmental, socioeconomic, political and cultural issues related to sustainable food systems, within Puget Sound watersheds through student and community education and research, and technological innovation. The curriculum offers courses that cover such issues as agricultural ecology, urban food systems, food politics and ethics, soil science, sustainable food production and technology, the integration of food and forests, and career opportunities.
"We've created a curriculum that is fundamental in nature, addressing the principles of sustainable agriculture and what a food system is - how it functions both locally and globally," Niebler says. "These courses are challenging, robust and inspirational. One of the really wonderful things about them is that we offer service learning opportunities, where students volunteer a portion of their time to working with local partner organizations. They can do a research project, or a service learning option. The ideal would be to prompt students into careers that involve sustainable practices in an urban agriculture setting." (Adapted from "Promoting Sustainable Agriculture" by Mariene Cimons)
Question 43. It is stated in the passage that Jason Niebler__________.
 	A. preserves the core urban landscape	C. studies at Seattle Central Community College
 	B. provides food for Seattle's population	D. directs the SAgE Initiative
Question 44. The word "them" in paragraph 6 refer to__________.
 	A. courses B. opportunities C. principles D. students
Question 45. The word "concentric" in paragraph 2 is closet in meaning to__________.
 	A. coming from different places B. having the same size
 	C. going in different directions D. having the same center
Question 46. Which of the following is supposed to be an outcome of the SAgE's new land use planning?
 	A. Dependence on distant food products.
 	B. Increased food production in large scale farms
 	C. Employment opportunities for local residents
 	D. Modernized farming practices in rural environs
Question 47. The curriculum of SagE at Seattle Central Community College offers courses covering the following EXCEPT__________.
 	A. agricultural ecology 	B. career opportunities.
 	C. urban system development 	D. integration of food and forests
Question 48. In Niebler's opinion, the courses offered by the SAgE project are__________.
 	A. functional but impractical 	B. robust but unpromising
 	C. challenging and costly 	D. hard but encouraging
Ø Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.
Question 49. Ken and Tom are high-school students. They are discussing where their study group will meet. Select the most suitable response to fill in the blank.
Ken: “Where is our study group going to meet next weekend?" Tom: “_______________”
 	A. Studying in a group is great fun. 	B. We are too busy on weekdays.
 	C. Why don’t you look at the atlas? 	D. The library would be best.
Question 50. Mike and Lane are university students. They are talking about Lane's upcoming high-school reunion. Select the most suitable response to fill in the blank.
Mike: “So, you have your fifth high-school reunion coming up?" Lane: “_______________”
 	A. Oh, the school reunion was wonderful.	B. No. You’re in no mood for the event
 	C. The food at the reunion was excellent. 	D. Yeah. I'm really looking forward to it.
________HẾT________
ĐÁP ÁN
01. D
02. C
03. C
04. C
05. B
06. C
07. B
08. A
09. B
10. C
11. B
12. D
13. B
14. C
15. A
16. D
17. A
18. D
19. C
20. C
21. A
22. D
23. C
24. B
25. C
26. B
27. D
28. C
29. A
30. D
31. A
32. A
33. C
34. C
35. B
36. A
37. C
38. D
39. A
40. B
41. A
42. B
43. D
44. A
45. D
46. C
47. C
48. D
49. A
50. D

Tài liệu đính kèm:

  • docxde_thi_thu_thpt_quoc_gia_mon_tieng_anh_lop_12_nam_2021_ma_de.docx